Za korisnike
Korisničko ime

Zaporka

Registrirajte se

Newsletter
Upišite e-mail adresu:Trenutno vrijeme

Postanite suradnikVrste plovila

Ukoliko niste već prije posjedovali plovilo – potrebno je donijeti neke odluke prije nego započnete tražiti:
  • Kako često ćete koristiti brod?
  • U koju svrhu ćete brod koristiti?
  • Gdje će plovilo biti stacionirano?
  • Kuda ćete ploviti brodom?
  • Koliko osoba će ploviti sa vama?
  • Koliko ste spremni platiti za vaš brod?
U ovisnosti o odgovorima na gornja pitanja razlikujemo slijedeća plovila:

1. Plovila za sportski ribolov – Fisherman's
Karakteristika ovakvog broda je prostrani kokpit sa velikim spremištima za ulovljenu ribu, visoka nadgrađa sa nosačima za štapove kod lovljenja tuna, te skromnije unutarnje uređenje. Obično su to brodovi do 12m duljine, sa jednim unutarbrodskim motorom ili dva vanbrodska. Kako su ovakvi brodovi jako popularni u Americi, tako tamo pronalazimo i najveći broj proizvođača ovakvih brodova.

 
Ribarski brod
 
 

2. Otvoreni motorni brod - Open motor boat
Ova vrsta brodova je namjenjena za sport i razonodu i tipičan je predstavnik mediteranskog tipa broda. Karakteristika mu je dobro i kvalitetno uređeno potpalublje, u kojem se odvija odmor po dnevnim vrućinama i popodnevno spavanje, te široki i sadržajni kokpit na kojem se boravi najveći dio vremena. U kokpitu se dočekuju gosti, pije vino rashlađeno iz frižidera i ledomata koji se nalaze nadohvat ruke, priprema svježa riba sa grila koji se također uobičajeno nalazi u blizini.

Centralno mjesto u kokpitu je stol okolo kojega se nalaze klupe za sjedenje koje se po želji mogu transformirati u ležaljke za dnevnog sunca ili u krevete za spavanje.

Kokpit je obično zaštićen od sunca raznovrsnim izvedbama tendi kojima se u slučaju kiše može zaštititi cijeli prostor kokpita. U ovu grupu plovila spadaju najbrži, najljepši i najšminkerskiji brodovi, jer je Mediteran područje na kojem žive ljudi koji u takvim plovilima uživaju. Motori su obično unutarbrodski – dva ili više komada, sa brzinama preko 30 čvorova.
 
 

 

3. Motorni brod sa letećim mostom - Fly bridge motor boat
Karakteristika ovog tipa plovila je tzv. leteći most, to jeste upravljačka konzola sa kormilarskim sjedalom na krovu plovila. Obično se tu nalaze i dodatna sjedala koja se daju transformirati u ležaljke za sunčanje. Prema riječima vlasnika ovakvih plovila neopisiv osjećaj je kormilariti sa ovako povišene pozicije sa odličnom preglednošću svega oko sebe. Najčešće vlasnici ovakvih brodova kod kupnje novog broda ostaju pri istom tipu. Ovakvi brodovi imaju duple komande za kormilarenje sa mosta te iz unutarnjeg salona, pa su zbog toga i osjetno skuplji u odnosu na istu veličinu u open verziji.
 
 
 

4. Coupe brodovi
Ovaj tip brodova je najsličniji open brodovima samo što je kod coupe-a prostor kokpita u potpunosti zatvoren sa tvrdim plastičnim krovom koji može imati pomični krovni otvor, kroz koji struji svježi zrak unutar broda. Prvenstveno je razvijen za područje sjeverne Europe da bi naposlijetku dobro bio prihvaćen i na Mediteranu uvođenjem pomičnog krova. U nekim slučajevima krov je izrađen u staklu tako da se u noći dobije odličan panoramski pogled na nebo prepuno zvijezada, no u tom slučaju je potrebno imati dovoljan kapacitet klime da bi se po danu takav prostor rashladio. Kao što vidite kod broda je jako puno zahtjeva koji se riješavaju kompromisno kao i inače u životu. Da bi se postigao pun pogodak kupnjom broda potrebno je pravilno rangirati zahtjeve i pronaći najbolje kompromisno rješenje.
 
 


5. Katamarani – Catamarans
Katamarani su plovila sa dva trupa. Pogon može biti pomoću motora ili na jedra. Ovakva plovila obiluju prostorom, prostranim kabinama sa toaletima te velikim salonima. Na ovakvom plovilu možete ugostiti dosta prijatelja ili se brod može koristiti za tzv. team building. U zadnje vrijeme jako su popularni u charter managmentu.
 
 


6. Jedrilice – Sailing boats
Jedrilice su plovila koja za osnovni pogon koriste snagu vjetra, no svaka jedrilica ima manji unutarbrodski motor kojim se služi za plovidbu u uvjetima bez vjetra. Jedrenje je umjetnost kontroliranja jedrilice na moru. Ukoliko želite osjetiti pravi šum mora, razbijanje morskih valova o trup broda, zavijanje vjetra koji se odbija o razvijena jedra, te škripu brodskih konopa ovo je pravo plovilo za vas. Jedrenjem čovjek dolazi u sinergiju sa brodom, a nasuprot sebe ima prirodnu sinergiju mora i vjetra. Vještim korištenjem energije vjetra i valova pri manevriranju jedrilicom postiže se neopisiv osjećaj pobjede i kontrole, te ogromne snage. To je i razlog sve većim korištenjem jedrilica u kreiranju tim lidera, te osnaživanju postojećih timova.
 


...i naravno - dalje možemo pričati o raznim vrstama komercijalnih plovila, specijalnih plovila, podmornica i tako dalje... ovo su bila plovila koja se koriste uglavnom za privatnu upotrebu, uglavnom iz razloga zadovoljstva...